klenalena.blogg.se

Jag är en kvinna som helt klart levt mer än halva mitt liv - statistiskt sett. Det är så det ser ut våren 2013 när jag startar denna blogg. Spännande nog har jag kvar en underbart lång och osannolik framtid som jag förväntansfullt ser fram emot. Exakt hälften av min stund på jorden har jag haft förmånen att vara gift med samme man, och vi är flerbarnsföräldrar. Barnen är en oförtjänt gåva som fyller oss med tacksamhet och förundran. Här vill jag dela med mig av erfarenheter, tankar och tips som jag önskar ska berika och locka fram glädje och eftertanke hos dig som läser.

Veta vilans värde

Publicerad 2013-12-31 10:44:00 i Livet och vardagen,

 Allt fler av oss tycks glömma hur man gör för att vila. Verkligen vila. Ge chans för kroppen och själen att bromsa in och stanna upp. Släppa jakten på minuter och sekunder och finna eller återupptäcka det förunderliga och läkande i att låta tiden komma till oss.
 
 Det är redan en del år sen Bodil Jönsson, genom sina skrifter och sitt föreläsande, försökte få oss att se och använda tid på ett nygammalt sätt. Komma loss ur tidspressens strypsnara.
 
 Nu lyfter Micke Darmell det på nytt i boken "Uppkopplad eller avkopplad". Den ständiga tillgängligheten motarbetar sitt syfte när det gäller effektivitet - och smular sönder relationer.
 Det är ett viktigt budskap dessa författare för ut. Vi ser i vårt samhälle tydliga och förödande konsekvenser av stressen och bristen på vila.
 
 Det finns nedlagt en vilorytm i hela skapelsen - inklusive människan.
 Med andra ord finns det alltså ett ursprung till veckorytmen av aktivitet i sex dagar och vila/avkoppling den sjunde.
 Universums skapare vilade den sjunde dagen. Och han ger sitt utvalda folk ett mönster där sju-talet kommer igen: sex dagars arbete, sen vila, sex års skördar och därefter vila för marken det sjunde året.
 Även ägandet reglerades i cykler av sju gånger sju. Detta innebar frihet från skuld och fattigdom det femtionde året. Det var inte kört för all framtid för den som hamnat i obestånd. Vilken vishet!
 Här finns ett starkt och tydligt budskap om frihet, ja om nåd. Det vill säga något oförtjänt.
 
 Hur borttappat är inte detta i vårt västerländska samhälle!
 Vi behöver återerövra vetskapen om vilans värde.
 Åter till källorna - ad fontes!
 
Turkiets övärld
Från Girne/Kyrenia på norra Cypern
 

Julgodis

Publicerad 2013-12-21 23:30:00 i Ätbart,

  I år har det blivit ovanligt många sorters julgodis. Förutom de vanliga: knäck, cornflakeskakor och "Dagnys julgodis" så har jag uppfunnit ett par stycken själv. Eller rättare sagt en själv och en efter idé från dottern.
 
På oval glasassiett: snickers, på vitt fat: Dagnys julgodis, längst bort i glasburk med vitt band och röd etikett: min egen variant på Dagnys julgodis utan nötter, i burk med änglabild: knaprigt godis med jordnötssmör -  uppfinning tillsammans med dottern,  i skål på fot: cornflakeskakor och så knäck längst till höger.
 
Dagnys julgodis har fått namn efter den goa kyrktanten Dagny, i de sydhalländska skogarna, som lärde mig göra det. Det består av lika delar ljus och mörk blockchoklad, hackade nötter, russin och lite cornflakes. Vill du ha exakta proportioner så säg det i en kommentar.
Utifrån detta uppfann jag en variant utan nötter för nötallergiker.
Recept: smält 125 g ljus blockchoklad och 125 g mörk blockchoklad, blanda i ca 1 dl små knäckebrödsbitar, drygt 1 1/2 dl cornflakes, drygt 1 dl russin och knappt 1 dl kokosflingor. Blanda väl och klicka ut på bakplåtspapper.
Lycka till!
 
Knaprigt godis med jordnötssmör:
Bred tjockt med jordnötssmör på en skiva knäckebröd typ Wasa husman, skär i små rutor och vänd runt i smält mörk blockchoklad. Sätt gärna bitarna i frysen en stund innan de läggs i den smälta chokladen, så är risken mindre att jordnötssmöret smälter.
Busenkelt och väldigt gott! Lycka till!
Klart för mysstund i soffan med kaffe

Begränsad Briljans

Publicerad 2013-12-15 20:03:00 i Helg,

 Det är underbart med briljans inom olika områden, vare sig det gäller praktisk skicklighet, social begåvning eller intellektuell utrustning.
 Vilken sort det än handlar om blir värdet bestående först när den används för andra. 
 
 Förre ärkebiskopen K G Hammar verkar använda sin intellektuella briljans till att smula sönder och bryta ner. 
 Kristna trossanningar, ja Gud själv teoretiseras, avskalas gudomlighet och reduceras till mänskliga tankekonstruktioner. 
 
 Om inte Gud hade varit just Gud, utan enbart en människa, så hade mänsklig intellektuell genialitet kunnat förstå och utforska och tvärsäkert uttala sig. Då hade vi kunnat analysera och värdera och komma till inomvärldsliga slutsatser. Det hade räckt med förnuft och logik.
 Men nu är han Gud, och en människas hjärna, räcker inte för att greppa, hur excellent den än är. Även den briljantaste briljans är begränsad och når här vägs ände.
 
 Utifrån har Gud gripit in i vår bristfulla och trasiga mänskliga tillvaro - och blivit människa.
 Oförnuftigt, ologiska och omöjligt att greppa.
 Och just därför - för att han är både Gud och människa - kan han erbjuda den som vill, en möjlighet utöver vad mänsklighet och jordisk tillvaro kan: En återupprättad relation med Gud.
 
 Julens ursprung är Jesus födelse - det viktigste och största i värlsdshistorien. Lättare att höra i det engelska Christmas, Xmas = Kristusmässa
 
 
 
Tänk att få fira hans födelsedag, liksom miljoner människor över hela världen. Fattig som rik kan få del av den julfrid som är oberoende av yttre faktorer.
 

Strålande stjärna

Publicerad 2013-12-09 22:02:00 i Adventspynt,

 Jag lyckades forma uteslingan till en stjärna och blev nöjd! Har inte lyckats få till det med en utegran och fick lust att vara lite kreativ med det som fanns :-)
 
 
 
Fastän konstgjord påminner den om en älskad julsång med text av Viktor Rydberg:
 
Gläns över sjö och strand, stjärna ur fjärran,
du som i Österland tändes av Herran.
Stjärnan från Betlehem leder ej bort, men hem.
Barnen och herdarna följa dig gärna,
strålande stjärna, strålande stjärna.

Fina Fruktkakan

Publicerad 2013-12-08 17:05:00 i Ätbart,

 Lenas goda fruktkaka, kallar jag den här matiga delikatessen, eftersom jag förändrat och bytt ut i ett recept. 
Jag brukar alltid baka den i adventstid, och se till att jag har den över julens alla kaffestunder och bjudningar och till långt in i januari. Den blir lika uppskattad av mina syrianska och egyptiska vänner som av mina svenska. Kort sagt så går den hem i flera olika kulturer.
 
 
Recept:
250 gram smör röres mjukt och pösigt med
2,25 dl socker, tillsätt sen ett i taget 
4 ägg.   Mät upp i en annan skål
3,5 dl vetemjöll. Klipp ner i mjölet i strimlor
15 fikon och
10 katrinplommon.  Tillsätt sen
2 dl russin
2 dl hela nötkärnor
1-1,5 dl kokos
1,5 tsk bakpulver och 
0,5 tsk salt och blanda runt ordentligt så att inte frukterna klibbar ihop. Blanda sen ihop alltsammans och häll  smeten i en smord och bröad form som rymmer nästan 2 liter. 
Grädda i 175 grader ca 1 timme. Det varierar väldigt från gång till gång - ibland är den klar på en timme men ibland tar det  ytterligare 15-20 minuter.
Kakan är godast när den fått mogna ett par dagar i kylskåp. Den håller sig i flera veckor i kylen och går även utmärkt att frysa in. Kakan är mycket mäktig, varför det är en god idé att skära tunna skivor.
Lycka till!

Adventskrans

Publicerad 2013-12-01 22:01:53 i Ätbart,

  Några specialiteter brukar jag alltid baka just till advent: Läcker adventskrans med mandelmassa och smakbrytning av citron,
Saftig fruktkaka med fikon, nötter, sviskon, russin och kokos,
Spröda struwor
 
 
Recept på Adventskransen:
50 g jäst, smulas i degskålen
2.5 dl ljummad gräddmjölk hälls över
1-2 ägg (beroende på stl) + 1 äggula rörs i, och sen
0,8 dl socker och ca
1 L vetemjöl
 
Arbeta degen riktigt blank och slät. Jäs
 
Arbeta in, lite i taget
190 g smör som är riktigt mjukt, samt ca
1 tsk salt och ev lite mer mjöl om det behövs, men degen ska vara så lös som möjligt
 
Jäs ca 20 minuter till innan den
kavlas ut i två rektanglar ca 30 x 50 cm
 
Hyvla tunna, tunna skivor av kylskåpskallt smör och lägg längs hela ena långsidan.
grovriv ca 150 g kylskåpskall mandelmassa tunt över båda rektanglarna, och ovanpå finrivet
citronskal från ca 2 citroner. Glöm inte att skrubba dem i varmt vatten med rotsaksborste för att få bort en del av allt besprutningsgift
 
Rulla ihop och lägg med snittsidan ner,
klipp flikar
 
Jäs och pensla med vispat ägg
Grädda i 225 grader mitt i ugnen ca 12 minuter
 
Glasyr av florsocker utrört i citonsaft
Strö över rostad, flagad mandel
 
Smakar bäst en aning ljummad vid servering.
Jag brukar skära i lagom skivor och frysa in i glasslådor. Det blir då enkelt att ta upp bara precis så många som behövs vid varje tillfälle.
 
Njut!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

hittarecept.se