klenalena.blogg.se

Jag är en kvinna som helt klart levt mer än halva mitt liv - statistiskt sett. Det är så det ser ut våren 2013 när jag startar denna blogg. Spännande nog har jag kvar en underbart lång och osannolik framtid som jag förväntansfullt ser fram emot. Exakt hälften av min stund på jorden har jag haft förmånen att vara gift med samme man, och vi är flerbarnsföräldrar. Barnen är en oförtjänt gåva som fyller oss med tacksamhet och förundran. Här vill jag dela med mig av erfarenheter, tankar och tips som jag önskar ska berika och locka fram glädje och eftertanke hos dig som läser.

Frukostbröd

Publicerad 2015-01-25 18:33:00 i Mat och recept,

 
 
 Prövade ett recept som jag rivit ut ur en coop-tidning under året. Som vanligt har jag ändrat en del på innehållet.
Så här gjorde jag:
25 gram jäst rörs ut i 
1 L kallt vatten, blanda sen i 
4 tsk salt
2 msk olivolja
2 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
2 dl sesam frön
2 dl hela linfrön
3 dl torkade hackade aprikoser
2 dl grovt hackade hasselnötter
1 1/2 dl torkade nyponskalsbitar
4 dl grovrivna morötter
4 dl havregryn
2 dl soyamjöl
12 dl fullkornsdinkel
 
arbeta degen i maskin ca 10 minuter
den ska vara kladdig
jäs 1 1/2 tim, minst, under bakduk
 
knåda in mer dinkel eller vetemjöl till utbakningen och kavla ut till ett par långa remsor, ca 1 1/2 cm tjocka,
skär i ca 40 bitar och lägg dem på bakplåtspapper på plåtar
pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön
jäs minst 30 minuter
grädda i 200- 225 grader, mitt i ugnen ca 12 minuter

Heligheten

Publicerad 2015-01-16 12:05:00 i Livet och heligheten,

 Har vi förlorat heligheten i vårt västerländska samhälle?
 
 Wikipedia:" Helig är ett ord från fornsvenskan, helagher, heligher, hälig, med betydelsen 'okränkbar', 'fridlyst, 'som ej får skadas', i modern betydelse 'som anses stå i nära förbindelse med det gudomliga och därför behandlas med religiös vördnad', både om konkreta och abstrakta företeelser. Ett motsvarande begrepp för "helig" förekommer i de flesta, för att inte säga alla, religioner".
 
 I judendom och kristendom står heligt för ".Det som hör till Gud...Det heliga får därför inte beröras av människor"
 
 Genom alla tider och kulturer har människor haft en grundmurad övertygelse om en högre makt. Det genomgående är också ivern att hålla sig väl med denna högre makt.
 
 Judendom och kristendom t ex, handlar om att Gud har gjort sig känd, och i kristen tro på ett personligt sätt genom Jesus. Gud vill närhet och relation, respekt och helighet.
 
 Det finns ett tydligt samband mellan en helig, personlig Gud och ett högt och okränkbart människovärde.
 Detta faktum förändras inte av att enskilda människor och grupper på felaktiga sätt har gjort orätta och förfärliga uttalanden och handlingar och gjort anspårk på att de handlat i Guds namn.
 
 Grundtanken i det västerländska samhället i dag är att det inte finns någon Gud. Biblens Gud och universums skapare är avskaffad. Männskan har gjort sig till sin egen gud.
 
  En följd av detta blir att människan har degraderats.
 Det finns inte längre ett okränkbart människovärde. Andra bestämmer mitt och ditt värde.
 Människan tar sig rättigheter över livet, både i dess början och slutskede.
 Människan tar sig rätten att bestämma vilket liv som är värt att få leva.
 
  Hon tar sig också rätten att beröva sin medmänniska heligheten, liksom rätten att hålla något heligt.
 Allt kan trampas på och trasas sönder. Och det måste tydligen göras för att männsikan ska kunna bevisa för sig själv (och eventuellt för andra), att hon tar sig den yttersta makten, hon är sin egen gud - och helst de andras också.
 
 Det visar sig dock att det finns det som betraktas som heligt, något som är värt att försvara med livet som insats: Yttrandefriheten.
 Månniskan har en omättad hunger efter helighet.
 
 Vad är då ytterst människans gud i vårt samhälle? 
Makten.
För att inneha och behålla makt behövs pengar.
Vilken hård och kall och opersonlig gud!
 
Det finns en som säger, "du är dyrbar i mina ögon, högt aktad och älskad av mig,....frukta inte, jag är med dig"
 
 
 
" Kom till mig, alla ni som arbetar och bär på tunga bördor, så ska jag ge er vila". Och han säger också att den som tror på honom ska leva om han än dör.
 
 

Borttappat Barn

Publicerad 2015-01-04 19:26:00 i Föräldraskap,

 Söndagens kyrkliga ämne handlar om ett barn som kom bort. Eller, för att vara exakt, som inte kom med, som inte per automatik hängde på när de vuxna drog vidare, som inte var beredd att gå i den riktningen.
 
  Ämne för reflexion: vårt samhälle verkar ha tappat bort barnperspektivet, och i dess förlängning - barnet.
De mest högljudda av de röster som säger sig föra kvinnors talan är förfärande ensidiga. Det som hörs är ett öronbedövande krav på hundraprocentig karriärjakt och frihet från ansvar för barn. Och detta utan att det alltid finns en pappa som fullt ut tar chansen att gå in i detta underbara och viktiga ansvar.
 
 Alternativlöst och självklart ska vartenda barn foga in sig i de krävande levnadsvillkor som kommer av detta.
 Som förskollärare ser jag att det för barnen bl a innebär att dela en begränsad yta med många andra i ungefär samma ålder.
 Det innebär också en dragkamp om den vuxnes odelade uppmärksamhet mer än ca tio sekunder i taget. Förskoletiden betyder även en avsaknad av möjligheten till avskildhet - vilken förskola kan erbjuda det?
 
 Vad formar dessa livsvillkor för sorts människor?
 
 Jag är övertygad om att ett stort, stort antal barn i Sverige kommer att nå ungdomstiden och vuxenåldern med ouppfylld längtan:
en värkande längtan efter att bli sedd och bekräftad som den man är. En osäkerhet om sitt värde. En omättad hunger efter avskildhet och stillhet med möjlighet för eftertanke och reflexion.
Och med ett icke bekräftat värde infinner sig knappast idén om vikten av den egna reflexionen. Vem är jag att någon skulle bry sig om mina tankar, slutsater, eller för den delen behov?
 
 Ouppfylld längtan söker mättnad.
Det är mänskligt att fylla bristen med det som finns inom räckhåll. Den törstande på havet prövar till sist att dricka havsvattnet. Tonåringen ibland oss söker stilla sin djupaste längtan med sex, konsumism, spel av olika slag eller droger.
 
 Ohälsotalen bland unga i världens rikaste land, Sverige, har aldrig varit så höga som nu.
 
 Varför ser ingen sambandet?
 
 Kanske för att barnen är en minoritet. 
 
 Dagens samhällspolitik styrs av majoritetens drift att tillgodose den egna gruppens intressen. I detta fall den vuxnes självsvåldiga rättighet att, under varje skede i yrkeslivet, kunna satsa på sin egen personliga karriär. Och att på vägen till karriärmålet undanröja varje hinder.
 
 Några modiga protester hörs dock t ex i bloggen kaptenskan.wordpress.com och underbaraclara. Här är två av de kvinnor som vågar lyssna till sina hjärtan och följa dess längtan också när det innebär att gå mot strömmen.
 
 Är vuxensvekets smärtsammaste faktor att vi alltför ofta undanröjer barnens behov genom att svälta ut dem istället för att tillgodose dem?
 
 Barnet i kyrkans läsning ur Lukasevangeliet 2:42-52 påminner oss om den himmelske Pappan. Han som i sin skapelse lagt in en grundkod och ett grundmönster som är värt att söka. I nämnda text finns många bottnar och djup som kan leda närmare möjliga lösningar av hur man får ihop livspusslets omöjliga bitar.
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

hittarecept.se