klenalena.blogg.se

Jag är en kvinna som helt klart levt mer än halva mitt liv - statistiskt sett. Det är så det ser ut våren 2013 när jag startar denna blogg. Spännande nog har jag kvar en underbart lång och osannolik framtid som jag förväntansfullt ser fram emot. Exakt hälften av min stund på jorden har jag haft förmånen att vara gift med samme man, och vi är flerbarnsföräldrar. Barnen är en oförtjänt gåva som fyller oss med tacksamhet och förundran. Här vill jag dela med mig av erfarenheter, tankar och tips som jag önskar ska berika och locka fram glädje och eftertanke hos dig som läser.

Fotobokens foster

Publicerad 2015-11-01 16:41:03 i Livet,

 Jag minns Lennart Nilssons bilder i boken "Ett barn blir till" när den kom på -60 talet. Minns fascinationen över den då, och sen igen när vi själva väntade barn. 

 Att få se den lilla människan formas redan tidigt under graviditeten.


Beundrande talades det om teknikens framsteg: att kunna fotografera det lilla barnet inuti mamman!

 
 

Solveig Jülich skriver bl a i "Fosterbildernas skilda levnadsvanor" i SvD 20150719

" Men ingenstans framgick att bokens embryon och foster var döda. Tvärtom var histologen Claes Wirséns texter skrivna så att de förstärkte intrycket av att bilderna skildrade en levande individs utveckling inuti moderns kropp fram till födelsen.

Få känner i dag till historien bakom fotografierna. Den sträcker sig tillbaka till det tidiga 1950-talet då Nilsson var frilansande pressfotograf och ännu inte hade etablerat sig som ett världsberömt namn inom medicinsk fotografi med ett laboratorium på Karolinska institutet. Han fick 1952 i uppdrag att göra ett reportage om gynekologiprofessorn Per Wetterdal som hade gjort sig känd som en kompromisslös abortmotståndare. Under hösten höll Wetterdal ett tal om abortfrågan från predikstolen i Matteus kyrka i Stockholm. Ämnet var femte budet: 'Du skall icke dräpa'. Hans medarbetare vid kvinnokliniken på Sabbatsbergs sjukhus, Axel Ingelman-Sundberg, visade i avskräckande syfte en film på en autentisk abortoperation i samband med en abortdiskussion för studenter och allmänhet i Uppsala. Mirjam Furuhjelm, som var gift med Ingelman-Sundberg, uttalade sig i pressen om att den som gjorde abort aldrig kunde förverkliga sig som kvinna. Furuhjelm skulle komma att bli medförfattare till den andra utgåvan av 'Ett barn blir till'.

Men Wetterdal hade gått ett steg längre: han vägrade att utföra abort­operationer på kvinnor som hade 
remitterats till hans klinik. Förhållandet ledde till kraftig kritik från social­demokraten Inga Thorsson, som var fullmäktigeledamot i Stockholms stad, och efter skriverier i tidningarna ställdes krav på hans uppsägning. Sådant var läget när fotografen mötte honom på kvinnokliniken. Trots den motvilja som Wetterdal vid upprepade tillfällen uttalat mot 'sensationspressen' fick Nilsson tillstånd att ta med sin kamera och fotografera inne på kvinnokliniken. Resultatet var ett uttalat abortkritiskt reportage i Se med flera bilder av foster som kom från legala aborter. I ett annat reportage i Veckojournalen avporträtterades den kontroversiella professorn med en symbolisk helgongloria runt huvudet. Det visade sig att Wetterdal fick behålla sitt jobb, och Nilsson hade skaffat sig en nyckel in till den medicinska världen."


 Tydligare än så här kan det väl inte bli vad en abort är! Att det handlar om en egen varelse, en ny människa och INTE en del av kvinnans kropp.

 Hur många människor finns det i vårt samhälle som lurats av lögnerna? Som bär på sår och sorg och saknad.

 Många av dem söker kontakt med sina barn genom seanser.

 Vi behöver berätta både sanningen om abort 

och 

att det finns en Gud som som älskar

en Gud som söker sina vilsna barn

en Gud som gråter och sörjer med dem 

en Gud som kan hela och läka 

en Gud som gav oss Jesus för att kunna förlåta och upprätta

 Jesus säger i Johannes 14:27

 

 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

hittarecept.se