klenalena.blogg.se

Jag är en kvinna som helt klart levt mer än halva mitt liv - statistiskt sett. Det är så det ser ut våren 2013 när jag startar denna blogg. Spännande nog har jag kvar en underbart lång och osannolik framtid som jag förväntansfullt ser fram emot. Exakt hälften av min stund på jorden har jag haft förmånen att vara gift med samme man, och vi är flerbarnsföräldrar. Barnen är en oförtjänt gåva som fyller oss med tacksamhet och förundran. Här vill jag dela med mig av erfarenheter, tankar och tips som jag önskar ska berika och locka fram glädje och eftertanke hos dig som läser.

Minnets Mekanismer

Publicerad 2014-09-22 15:13:00 i Livet,

Minnet är en förunderlig gåva.
Goda minnen stannar kvar och inger livsmod och kraft under tunga eller bara neutrala dagar.
Minnen kan avbryta tristess och leda och återskänka en liknande glädje och värme som den reella vid det tillfälle man återvänder till i minnet.

En del dagar och händelser är så koncentrerade och känslomässigt engagerande att det kan kännas som att man inte riktigt upplever dem förrän man återvänder till dem i minnet - med eller utan foton.

Svåra minnen kan återskapa en fysisk smärta i kroppen, likaväl som oro och ångest.

Upplevelser får ett större värde, och tycks skänka en djupare tillfredsställelse då man delar dem med någon.

Så är det också med minnen. De har egenskapen att verka verkligare då man har någon att dela dem med.
Många delar erfarenheten att då en närstående är död och borta, finns det liksom ingen resonansbotten för de upplevelser och minnen som man delade med enbart den människan.

Ingrid Betancourt ger uttryck för något liknande när hon i sin bok "Även tystnaden har ett slut", berättar en episod under fångenskapen hos FARC-gerillan i djungeln. Hon fascinerades av en turkosblå och lysande grön fågel med blodröd näbb. Synen av den "fanns för alltid inristad i mitt minne, det visste jag men den skulle aldrig finna gensvar hos de mina. Minnen blir först goda minnen när man kan dela dem med dem man älskar eftersom man kan återuppleva dem tillsammans då. Om jag åtminstone hade fått veta namnet på den där fågeln, då skulle det ha känts som om jag fått den med mig. Men nu fanns inget kvar."
 
 

Skilda sätt - samma syfte

Publicerad 2014-09-07 20:41:00 i Kyrka och tro,

 Statens makt över kyrkan har tagit sig skilda uttryck i Kina och Sverige. På olika sätt har den kommunistiska regimen i Kina och efterkrigstidens svenska regeringar haft samma syfte: att kontrollera och begränsa kristen tro och få kyrkans företrädare att tjäna regeringens sak.
 
 I Kina verkar det ha varit tydligt. Regimen styrde det mot att alla kristna kyrkor och församlingar skulle registreras.
Denna officiella och registrerade kyrka underkastades ett manifest med en rad krav, t ex:
att kyrkan måste understödja folkets linje,
acceptera regeringens ledarskap samt arbeta i harmoni med den,
inte döpa någon yngre än 18 år,
och
under vissa perioder har alla aktiviteter i församlingarna förbjudits utom ordinarie söndagsgudstjänster.
 
 Nu lanseras en kampanj i Kina. Chefen för myndigheten för religiösa frågor säger, enligt den statskontrollerade tidningen China Daily, bl a att kampanjen syftar till att "förse kyrkorna med teologisk vägledning och stödja ett positivt och korrekt teologiskt tänkande".
 
 Regimen utvidgar sin makt och sin kontroll.
För den har inte lyckats varken begränsa eller kväva kristen tro.
 
 I Sverige har motsvarande skeende varit mera försåtligt. 
 Under 1970-talet och följande årtionden utnämndes biskopar som hade socialdemokraternas partibok.
Vid ett flertal tillfällen tillsattes därför den som kommit på andra eller tredje plats vid biskopsvalen. Regeringen tog greppet på ett mera smygande sätt.
(Foto fr www.mikaelwiehe.se)
 
 Sen tog partipolitikerna över kyrkomötet. Detta gjordes till ett demokratiskt forum i den bemärkelsen att man hade omröstningar även i lärofrågor.
 
 Följden har blivit att det inte längre går att känna igen kristen tro i det som kommer från Svenska kyrkans ledning. Det som politikerna bestämmer, det är det som ska förkunnas och det som ska genomföras. Vad trons urdokument, bibeln säger är ointressant.
 
 De som inte rättar in sig i ledet rensas ut. 
 I den processen är alla medel tillåtna, både lögner och angiveri,
samt kränkning av det heliga rummet liksom av själavården.
 
 Karriärstopp och prästvigningsstopp har det varit länge. Och nu blir det allt tydligare hur de som redan har tjänster kontrolleras för att ledningen ska kunna identifiera och eliminera dem som står upp för kristen tro. Den tro som kyrkorna i Afrika och Asien bekänner sig till och som växer med flera tiotusentals människor varje dag.
 
 I Sverige har det ateistiska projektet varit förfärande framgångsrikt.
 Vi svenskar vill ju inte sticka ut. Vi fogar oss och tiger och hoppas att någon annan ska säga ifrån. Eller ännu bättre, att det ska ordna sig alldeles av sig självt. Att folk bara ska förstå på egen hand att kristen tro handlar om honom som har gett den sitt namn - Jesus Kristus och det han har gjort för oss.
 
 
 
 Den insikten fogar inte in sig i de av politikerna tillåtna ramarna. Är knappast ens intresserad av dem. Inte om upptäckten är verklig och på riktigt.
 
 

Obotligt Obildningsbar

Publicerad 2014-09-05 23:29:00 i krigsbrott,


 Orden blir otillräckliga.
 Vad finns att säga?
 Människan är den grymmaste varelsen i världen.
 Människan är obotligt obildningsbar när det gäller att lära av historien. Historiens värsta skeenden upprepas igen och igen. 
 
 Om det vi ser med våra ögon är den enda verklighet som finns - då vore tillvaron outhärdlig.
 Vad funnes då som tände hopp hos alla dem som gråter,
 sörjer,
 jagas av en ångest utan gräns
 och som hålls vakna av dessa mardrömsbilder natt som dag?
 
 
   (samtliga bilder från syrianfight.com)
 
 
 Det finns ett annat kors än dessa som reses av dagens grymma gangsters.
 Det finns en Gud, som lät sig straffas intill döden på ett kors  - för att kunna lyfta oss ur ondskans dödliga grepp. 
 Han har fortfarande kontrollen,
 och han möter varje sanningslängtande människa oberoende av klass och ras, land och nationalitet, tillgångar och förmågor.
 
 För att Han lever vågar jag möta morgondagen.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

hittarecept.se