klenalena.blogg.se

Jag är en kvinna som helt klart levt mer än halva mitt liv - statistiskt sett. Det är så det ser ut våren 2013 när jag startar denna blogg. Spännande nog har jag kvar en underbart lång och osannolik framtid som jag förväntansfullt ser fram emot. Exakt hälften av min stund på jorden har jag haft förmånen att vara gift med samme man, och vi är flerbarnsföräldrar. Barnen är en oförtjänt gåva som fyller oss med tacksamhet och förundran. Här vill jag dela med mig av erfarenheter, tankar och tips som jag önskar ska berika och locka fram glädje och eftertanke hos dig som läser.

Borttappat barnperspektiv II

Publicerad 2015-03-08 01:27:03 i Barn och familj,

 I gårdagens radiointervju med jämställdhetsministern fick hon också frågan om sin syn på surrogatmödraskap.
Hon var inte så benägen att svara på frågan. Dock uttryckte hon viss förskräckelse över det faktum att kvinnors kroppar blir handelsvara. Det är en mycket viktig aspekt hon lyfte. Och det hedrar henne att hon inte tycker det är i sin ordning.
 
 Men barnen då?
Jag kunde inte höra någonting om att det är förfärligt att barn blir handelsvara.
 
 Barn har reducerats till att bli som en pryl bland andra. Bli någonting som man skaffar sig, någonting som vuxna anser sig ha rätt att få, till nästan vilket pris som helst.
 Och som man sen inte ens behöver bry sig om att vårda och ägna tid åt. Det kan någon annan göra. För själv har man kanske större lust att satsa på karriären.
 
 Karriären är en hård slavdrivare. Den kräver minst åtta timmars arbetsdag plus eventuell restid. Den tar inte hänsyn till sjuka eller kärlekshungrande barn. Den kräver och kräver, pressar hårdare och hårdare: häng med eller fall ifrån och missa din chans.
 
 Barnets perspektiv hörs det alldeles, alldeles för lite om.
 
 Barn är en gåva. Det får aldrig glömmas.
Barn har rätt att förvänta sig barndomslång föräldraomsorg. Den kan aldrig bytas bort till andra - inte ens till förskolepersonal. Vi ska bara, så att säga, toppa det som redan är i stort sett fyllt.
Barn behöver kärlek och tid. Det finns inget annat sätt att få harmoniska och välmående barn.
Det finns ingen genväg till trygghet för dem.
 
 Vi som har fått den underbara gåva som barn är, behöver uppmuntra och stödja varandra i att tänka i olika perioder i livet. Där en period måste handla om att sätta sina barn på första platsen, och allt annat på andra plats.
 Sen kommer det för den som får leva och ha hälsan, andra perioder då man kan satsa på sig sjäv, på karriären eller på sina fritidsintressen.
 
 Det är förödande för hela familjen och för hälsan om man tror att man räcker till för alltsammans på en och samma gång. Det ser vi förfärande många exempel på i vårt samhälle.

Borttappat barnperspektiv I

Publicerad 2015-03-08 00:26:00 i Föräldlraskap och arbetsliv,

 Lyssnade vid lunchtid på radiointervju med jämställdhetsministern.
Tyvärr genomgående ensidigt budskap. Det handlade, som vanligt, en hel del om:
att kvinnor ska ha heltidsjobb och
att föräldraförsäkringen ska styras av politikerna.
 Hon uttalade sig om "dem", alltså de andra, de som förhoppningsvis kommer att förstå...
De blev så tydligt att "vi politiker" är en grupp för sig, och en grupp som måste styra och bestämma över dem, i detta fallet småbarnsföräldrarna, de som inte själva förstår hur det måste vara.
 
 Jag hörde ingenting om barnen. Och ingenting om att föräldrar har olika intressen, och olika god förmåga att se och möta små barns behov. I många familjer är det mamman, och i en del familjer är det pappan.
 
 Jag hörde heller ingenting om ensamstående föräldrar, med ensam vårdnad om sina barn. I den gruppen är kvinnor i överväldigande majoritet. Ska de gå miste om några månaders föräldrapeng i de fall pappan inte är närvarande eller inte intresserad?
 
 Det upphör aldrig att förvåna mig att det är män och mäns arbetslivsmodell som fortsätter att vara norm.
Tänk om vi kunde bli överens om att vända på tänket. Så att barnets självklara behov av både sin mamma och sin pappa kunde leda till att normen blir 6-timmars arbetsdag för både män och kvinnor. Så att barnen får mer tid med båda sina föräldrar, och familjen får mer tid tillsammans. Det skulle också skapa helt andra tidsmässiga förutsättningar för att dela på det praktiska arbetet i hemmet.
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

hittarecept.se