Livsfarliga livsmedel
Livsfarliga livsmedel.
Lyssna in motsägelsen.
Vi ska väl ändå inte acceptera gifter i vår mat!
Ändå handlar det inte om OM vi kan stoppa i oss något som innehåller gifter, utan om HUR MYCKET gift vi kan tillåta.
I dagarna har det uppmärksammats att Östersjölax säljs som delikatess i EU, trots att den innehåller höga halter av giftet dioxin, som tros kunna ge cancer och påverka fortplantningen. Vi får veta att den inte bör ätas av gravida och barn mer än två-tre gånger per år. Det som inte får ätas mer än en gång på fyra månader måste vara väldigt giftigt.
Det jag alltid har undrat över är om sådana här undersökningar tar med i beräkningen att vi kanske får i oss samma gift på andra sätt, och därigenom förstås, ökar risken för vår hälsa.
Det är inte precis någon nyhet att Östersjölaxen är hälsovådlig. Redan den 24 oktober 2005 skrev Mattias Öberg i DN om att flera oberoende studier från USA, Nederländerna och Tyskland rapporterat samband mellan låga halter av samma miljögifter som finns i Östersjöfisken och beteendestörningar, påverkan av hormonnivåer och tätare infektioner.
Det finns många som hävdar att lax från Östersjön är helt och hållet otjänlig som föda.
Jag har hört berättas hur man för några år sen prövade att använda den till foder åt lax vid odlingar i Norge.
Gissa vad som hände.
Jo, fiskarna i odlingarna dog.
Dessvärre är detta inte det enda exemplet på matfusk. Fortsättning följer.
Vi har rätt att få tillförlitlig information om risker och gifter i våra livsmedel.
Kräv giftinnehållsdeklaration!

Laxfisket i Östersjön stoppas. Foto: William W Hartley.